Training • Resources • Network

Equality and Diversity Conference 2019

Speaking openly about the ways racism impacts on our lives

Date: 8th October 2018

Venue: Chancellor Hotel, Manchester M14 6NN

Conference Aims

The event aims to:
  • explore race, equality and belonging
  • raise awareness of the experiences of Black, Asian and Minority Ethnic (BAME) people in the workplace, education and wider society
  • raise awareness of the impact of inequalities based on race, nationality,National/ethnic origin and colour
  • action plan for change.
black history month conference 2019
Attendance at the Conference is £395. Additional delegates £125 Book now
Download Overview Online Booking Form Download booking form Pay online

The Equality and Diversity Conference

The 2019 Conference will take place at Chancellor Hotel, Manchester on 8th October 2019

Overview

To mark Black History Month 2019, Equality and Diversity UK has organised a conference to explore how inequality, identity and belonging intersect with race in Britain.

In the wake of the Brexit referendum, a renewed debate on Britishness and British identities has emerged which is challenging long-held claims to belonging and citizenship held by well-established parts of the British population.

The Windrush scandal and the policy of a purposefully ‘hostile environment’ for certain immigrant groups has led to accusations of Government racism.

The creation of an annual Stephen Lawrence Day on 22nd April has led to reflection on how much has changed since his death and the ‘institutional racism’ identified by the subsequent Macpherson Report.

This conference will be an opportunity to explore and discuss the experience of inequalities based on skin colour or ethnic, and other, identities and how these continue to shape the lives of many people in Britain today.

It will be a starting point to begin to promote race equality, tackle racial discrimination and foster relationships between diverse groups of people in society

Keynote speaker: Binna Kandola

Senior Partner Pearn Kandola
BSc (Econ), MSc, PhD, CPsychol, FRSA, OBE

Professor Binna Kandola is a Business Psychologist, Senior Partner and co-founder of Pearn Kandola, where in the last thirty years, he has worked on a wide variety of projects for public and private sector clients both in the UK and overseas. As well as leading the practice, Binna is particularly interested in the study of gender bias and unconscious bias in organisations. He is the author of three new and critically acclaimed books on these subjects: ‘The Invention of Difference: The story of gender bias at work’, ‘The Value of Difference: Eliminating bias in organisations’, and ‘Racism at Work: The Danger of Indifference’.

He is also the co-author of several other management books, one of which ‘Managing the Mosaic’ won a Special Commendation at the 1994 Management Book of the Year Awards. A regular contributor to the HR and business press he is a sought after and highly regarded conference speaker. Binna was the first Chair of the Standing Committee for the Promotion of Equal Opportunities of the British Psychological Society (BPS) and a member of Sir Robin Butler’s Panel of Enquiry into Equal Opportunities in the Senior Civil Service. He has been a member of the Board of Trustees of the BPS, and in 2002 was elected as Chair of the Division of Occupational Psychology. In January 2004, Binna was invited to join the UK Government’s National Employment Panel and appointed Chair of the Minority Ethnic Group. He is currently a visiting Professor at Leeds University Business School and at Aston University Business School.

equality and diversity conference manchester 2018

In 2012 the University of Aston awarded him an Honorary DSc – Doctor of Science. He is a consulting editor for the Journal of Occupational and Organisational Psychology and an editorial board member of Development and Learning in Organisations. He is a regular contributor to the media and has appeared on Sky News, BBC Breakfast, Channel 4 News and the Radio 4 Today Show.

A Fellow of the Royal Society of Arts (RSA), he was recognised in 2004 by The Independent on Sunday as one of the UK’s Top Ten Business Psychologists. Professor Binna Kandola was awarded an OBE in 2008 for his services to Disadvantaged People and Diversity.

Programme

Time Session Length of session
9.30 am Arrival/registration/networking 30 mins
10.00 am Welcome: housekeeping and outline of context, aims and programme content 10 mins
10.10 am Icebreaker activity: Quiz 15 mins
10.25 am Feedback 10 mins
10.35 am Human Book Story: 1st video (Experience of prejudice, racism) 10 mins
10.45 am 1st Roundtable discussion: How do inequality, identity and belonging intersect with race in the workplace, education, wider society? 45 mins
11.30 am Human Book Story2nd (inappropriate comments and the impact) 10 mins
11.40 am Refreshment break 15 mins
11.55 pm Feedback from 1st roundtable: 2/3 key points 20 mins
12.15 pm Human Book Story: 2nd/3rd Video (Challenges of race inequality in the workplace) 20 mins
12.35 pm Buzz session responses: what else did we learn about the everyday experience of BAME people? 10 mins
12.45 pm Lunch – with Activity Sheets depicting delegate learning/action points so far 45 mins
1.30 pm Welcome back and summary of key themes from the morning 5 mins
1.35 pm Key Note Speaker: Binna Kandola: Racism its still happening, dealing effectively with challenges, working together to achieve equality of opportunity 30 mins
2.05 pm Q and A 10 mins
2.15 pm Talking about racism, what progress still needs to be made? Panel discussion/Q and A 30 mins
2.45 pm 3rd Roundtable discussion (or maybe as a whole group plenary? Or in 2s or 3s?): action planning to achieve change 30 mins
3.15 pm Feedback from Roundtable discussions/actions 10 mins
3.25 pm Summary of key themes and outcomes, and thanks 5 mins
3.30 pm End of conference

Proposed Outcomes

By the end of the conference participants will have:

  • an increased understanding of the issues of race, equality and belonging
  • an increased understanding of the experience of BAME people in theworkplace, education and wider society
  • a greater awareness of the inequalities based on race, nationality,National/ethnic origin and colour
  • worked together to action plan for change.

If you would like more information or have any questions, please contact us
Email:  conference@equalityanddiversity.co.uk
Phone: 0161 763 4783

Conference Booking Form

I have read and agree to the terms and conditions and privacy notice


Subscribe to receive the latest equality and diversity news, offers and updates. We don't share your details with anyone.

I consent to receive emails about your products and services

You can opt out of future mailings at any time by visiting our unsubscribe page

Terms and Conditions

This booking constitutes a legally binding agreement. Payment must be made within 30 days of booking at least 30 days before the Event. If you have not heard from us within 7 days prior to the event please contact Registrations on 0161 763 4783.

Cancellations notified more than four weeks in advance of the Event will incur no charges. Cancellations made less than four weeks before the event will be charged in full. Substitutions will be accepted right up the date of the event. We will not be held liable for the non-arrival of registration information.

For booking information please email: seminars@equalityanddiversity.co.uk or telephone 0161 763 4783. Event Programme and address will be sent on receipt of completed booking form.

Thank you for undertaking your staff development with Equality & Diversity UK. We hope you will find this event enjoyable and useful

Don't miss out!

Subscribe to receive the latest equality and diversity news, offers and updates



I have read and agree to the terms and privacy notice

I consent to receive emails about your services